Z_kuchni_i_ogrodu

Z_kuchni_i_ogrodu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Dorsz pod chrupiacą kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i niskokaloryczne danie. Zamiast masła, w posypce jest olej.

Dorsz pod chrupiacą kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz pod chrupiacą kołderką

 

  • Składniki
  • ok 500g filetów z dorsza bez skóry
  • 2 pomidory
  • szklanka pokruszonego chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • starta skórka i sok z połowy cytryny
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dorsz pod chrupiacą kołderką
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż filety w naczyniu żaroodpornym. Ułóz jedną warstwę ryby wtedy danie szybciej sie upiecze. Na rybie ułóż plastry pomidora. Możesz użyć robota kuchennego do rozdrobnienia chleba na okruchy. Zmieszaj je z posiekaną natką pietruszki, otartą skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z połowy cytryny oraz olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem..Wyłóż tą mieszankę na rybę z pomidorami. Danie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-40 min w zależności jaką masz rybę i jak gruba jest jej warstwa w naczyniu. Sprawdź czy ryba jest upieczona . Jesli nie piecz trochę dłużej.
Dorsz pod chrupiacą kołderką
Ułóż filety z dorsza w naczyniu żaroodpornym jednowarstwowo
Dorsz pod chrupiacą kołderką
Do rozdrobnienia chleba możesz użyć robota kuchennego
Dorsz pod chrupiacą kołderką
Wymieszaj okruchy chleba z sokiem i skórką cytryny
Dorsz pod chrupiacą kołderką
Ułóż mieszankę chleba i przypraw na pomidorach i piecz w piekarniku