pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Śledzie po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i papryką. Polecam smakoszom śledzi i nie tylko. Można je podać zarówno na Wigilii jak i różnych rodzinnych imprezach.

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

Śledzie po kaszubsku

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku
Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą.Po dwóch godzinach zmieniamy wodę i znów odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy,z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę i cebulę,dusimy około 5 min. mieszając regularnie żeby nic się nie przypaliło.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy wszystko jeszcze około 5 min. Gotowy sos odstawiamy do schłodzenia. Śledzie wyjmujemy z wody,osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.

Kroimy np.w dużą kostkę i układamy warstwami na przemian z sosem np.w salaterce.

Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 dni do "przegryzienia" się składników.