Sposób przygotowania:
Śledzie po kaszubsku
Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą.Po dwóch godzinach zmieniamy wodę i znów odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy,z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę i cebulę,dusimy około 5 min. mieszając regularnie żeby nic się nie przypaliło.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy wszystko jeszcze około 5 min. Gotowy sos odstawiamy do schłodzenia. Śledzie wyjmujemy z wody,osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.
Kroimy np.w dużą kostkę i układamy warstwami na przemian z sosem np.w salaterce.
Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 dni do "przegryzienia" się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę i cebulę,dusimy około 5 min. mieszając regularnie żeby nic się nie przypaliło.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy wszystko jeszcze około 5 min. Gotowy sos odstawiamy do schłodzenia. Śledzie wyjmujemy z wody,osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.
Kroimy np.w dużą kostkę i układamy warstwami na przemian z sosem np.w salaterce.
Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 dni do "przegryzienia" się składników.