Sposób przygotowania:
Dorsz w tymiankowych pomidorach
Umyte i osuszone kawałki filetu z dorsza skropić sokiem z cytryny.
Szalotki obrać i pokroić drobno.
Na zakrywanej patelni rozgrzać olej i smażyć szalotki do lekkiego zrumienienia.
Pokroić drobno suszone pomidory.
Dodać pomidory razem z sokiem , suszone pomidory i gałązkę tymianku . Zamieszać i dusić 10- 20 minut( zależy jak miękkie są pomidory ) rozgniatając w trakcie duszenia pomidory na kawałki . Doprawić sos do smaku maggi i przyprawami wg potrzeby ( sól, cukier, pieprz , papryka) *.
Dorsza posolić lekko i ułożyć na sosie. Całość posypać listkami tymianku ( połową - reszta zostaje do dekoracji ).
Przykryć i dusić na małym gazie jeszcze 10 minut.
Podawać wg upodobania z ryżem, ziemniakami lub bagietką.
* Sos powinien być słodko-kwaśny z wyraźną nutą tymianku. Poziom kwaśności ( pomidory) i słodyczy ( pomidory i cukier ) zależy od naszego gustu. Zamiast maggi można użyć do doprawienia sosu sojowego lub innej przyprawy do potraw wg upodobania.
Szalotki obrać i pokroić drobno.
Na zakrywanej patelni rozgrzać olej i smażyć szalotki do lekkiego zrumienienia.
Pokroić drobno suszone pomidory.
Dodać pomidory razem z sokiem , suszone pomidory i gałązkę tymianku . Zamieszać i dusić 10- 20 minut( zależy jak miękkie są pomidory ) rozgniatając w trakcie duszenia pomidory na kawałki . Doprawić sos do smaku maggi i przyprawami wg potrzeby ( sól, cukier, pieprz , papryka) *.
Dorsza posolić lekko i ułożyć na sosie. Całość posypać listkami tymianku ( połową - reszta zostaje do dekoracji ).
Przykryć i dusić na małym gazie jeszcze 10 minut.
Podawać wg upodobania z ryżem, ziemniakami lub bagietką.
* Sos powinien być słodko-kwaśny z wyraźną nutą tymianku. Poziom kwaśności ( pomidory) i słodyczy ( pomidory i cukier ) zależy od naszego gustu. Zamiast maggi można użyć do doprawienia sosu sojowego lub innej przyprawy do potraw wg upodobania.