evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Dorsz Szafranowo-Cytrynowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dorsz Norweski tzw.Czarniak jest rybą która charakteryzuje się wyrazistym i nieco pikantnym smakiem.Przyrządzona z szafranem jest wspaniała

Dorsz Szafranowo-Cytrynowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz Szafranowo-Cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Dorsz Szafranowo-Cytrynowy
Płaty ryby myjemy - osuszamy ręcznikiem papierowym.
Pół cytryny wyciskamy do miseczki do tego dodajemy szafran i mieszamy.
Rybę solimy,pieprzymy z obu stron nastęnie smarujemy ją naszą marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.W innej miseczce rozkłócamy jajko.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło. Wyciągamy rybę smarujemy płaty od skóry rozbełtanym jajem i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy krótko ale jak ona nam się podsmaża od strony skóry to wtedy smarujemy jajkiem jej drugą stronę.Gdy od strony skórki już jest gotowa,przekręcamy na drugą stronę,chwilunię smażymy i gotowe....
Pamiętajmy świeża ryba nam się nie rozpadnie :-)

Podajemy z czym kto lubi :)

p.s
chyba pomyliłam kolejność zdjęć ;)

SMACZNEGO . . . . .
Dorsz Szafranowo-Cytrynowy
Przed włożeniem ryby na patelnię smaryjemy ją rozkłóconym jajkiem od strony skóry.
Dorsz Szafranowo-Cytrynowy
Na gorącą patelnie wykładamy naszą rybę skórą do dołu.
Dorsz Szafranowo-Cytrynowy
Do miseczki wyciskamy cytrynę dodajemy dwie szczypty szafranu-mieszamy,i mamy gotową marynatę .

Tagi:

jajko jajka dorsz