olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Dorsz w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dorsz to popularna ryba, może warto więc spróbować jej w wydaniu nieco mniej popularnym, czyli w cieście.

Dorsz w cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dorsz w cieście

 

  • filet z dorsza 1 kg
  • mąka 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • woda 100ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Vegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście
Mąkę łączę z jajkiem oraz wodą, a następnie mieszam całość do momentu połączenia się składników. Filety z dorsza posypuję pieprzem, solą oraz Vegetą, po czym każdy z filetów zanurzam w cieście. Na patelni rozgrzewam olej, a następnie wykładam filety z dorsza. Dorsza smażę z obydwu stron do momentu osiągnięcia rumianego koloru ciasta. 
Dorsz w cieście
Filety z dorsza posypuję pieprzem, solą oraz Vegetą, po czym każdy z filetów zanurzam w cieście.
Dorsz w cieście
Na patelni rozgrzewam olej, a następnie wykładam filety z dorsza.

Tagi:

jajko jajka dorsz