Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dorsz w sosie serowo - brokułowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dorsz jest delikatną i dość suchą rybą, dlatego lubi towarzystwo sosów. Ja podałam go w sosie serowo - brokułowym.

Dorsz w sosie serowo - brokułowym

Składniki:

Dorsz w sosie serowo - brokułowym

 

  • 3 polędwice z dorsza
  • 1/2 brokuła
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie serowo - brokułowym

Przygotowujemy sos

Dorsz w sosie serowo - brokułowym
Przygotowujemy sos z serka topionego z brokułami

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie. Następnie brokuły kroimy na mniejsze kawałki.
Serek roztapiamy, dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Do sosu wrzucamy brokuły, mieszamy.

ETAP 2:

Dorsz w sosie serowo - brokułowym
Polędwice z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem

Polędwice z dorsza posypujemy z obu stron solą i pieprzem, układamy w formie do pieczenia.

ETAP 3:

Dorsz w sosie serowo - brokułowym
Rybę zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku

Rybę zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

dorsz dania