Sposób przygotowania:
Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnegoprzygotowanie składników pulpetów
 
Filety dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie składników pulpetów cd
 
Przygotowaną rybę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników pulpetów cd
 
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie składników pulpetów cd
 
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę.
przygotowanie składników pulpetów cd
 
Do zmielonej ryby dodać cebulę, jajka, bułkę tartą, koperek, przyprawę do mielonego, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie pulpetów
 
Masę rybną dokładnie wyrobić i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów cd
 
Pulpety obtoczyć w bułce tartej.
przygotowanie pulpetów cd
 
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Partiami wrzucać pulpety do wrzącego oleju i smażyć aż będą rumiane. Wyjmować pulpety łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Odsączone pulpety ułożyć na półmisku i udekorować gałązkami koperku. Smacznego!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SylaUla
cherry
eli_555
Dziękuję. Pulpety były pyszne. A jeszcze lepsze z sosem grzybowo śmietanowym.