Sposób przygotowania:
Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnegoprzygotowanie składników pulpetów
Filety dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie składników pulpetów cd
Przygotowaną rybę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników pulpetów cd
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie składników pulpetów cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę.
przygotowanie składników pulpetów cd
Do zmielonej ryby dodać cebulę, jajka, bułkę tartą, koperek, przyprawę do mielonego, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie pulpetów
Masę rybną dokładnie wyrobić i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów cd
Pulpety obtoczyć w bułce tartej.
przygotowanie pulpetów cd
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Partiami wrzucać pulpety do wrzącego oleju i smażyć aż będą rumiane. Wyjmować pulpety łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Odsączone pulpety ułożyć na półmisku i udekorować gałązkami koperku. Smacznego!
SylaUla
cherry
eli_555
Dziękuję. Pulpety były pyszne. A jeszcze lepsze z sosem grzybowo śmietanowym.