SUPERPRZEPIS

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego

  • 3
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego

Przygotowałam smażone w głębokim tłuszczu pulpety z mrożonego dorsza czarnego. Do masy rybnej dodałam posiekany koperek.

Składniki:

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego

ryba

  • 750 g mrożonych filetów z dorsza czarnego

pozostałe składniki pulpetów

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego

przygotowanie składników pulpetów

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego
Rozmrożone i osuszone filety pokroić w paski.

Filety dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie składników pulpetów cd

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego
Pokrojone filety z dorsza zmielić w maszynce.

Przygotowaną rybę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników pulpetów cd

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego
Opłukany i osuszony koperek drobno pokroić.

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie składników pulpetów cd

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego
Obrane z łupinek cebule pokroić w kosteczkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę.

przygotowanie składników pulpetów cd

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego

Do zmielonej ryby dodać cebulę, jajka, bułkę tartą, koperek, przyprawę do mielonego, sól i pieprz do smaku.

przygotowanie pulpetów

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego

Masę rybną dokładnie wyrobić i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów cd

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego

Pulpety obtoczyć w bułce tartej.

przygotowanie pulpetów cd

Koperkowe pulpety Eli z dorsza czarnego

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Partiami wrzucać pulpety do wrzącego oleju i smażyć aż będą rumiane. Wyjmować pulpety łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Odsączone pulpety ułożyć na półmisku i udekorować gałązkami koperku. Smacznego!