Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1232]

Dorsz w sosie śmietanowo - serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomysł na piątkowy obiad? Polecam polędwiczki z dorsza w sosie śmietanowo - serowym kryjącym w sosie dwa sery, w tym moją ulubioną gorgonzolę. Danie szybkie, łatwe i smaczne.

Dorsz w sosie śmietanowo - serowym

Składniki:

Dorsz w sosie śmietanowo - serowym

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie śmietanowo - serowym

Przygotowanie i przyprawienie ryby

Dorsz w sosie śmietanowo - serowym
Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny

Z dorsza usuwamy ości. Rybę obsypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

Zapiekanie ryby

Dorsz w sosie śmietanowo - serowym
Przyprawiony dorsz przed wstawieniem do piekarnika

Rybę możemy pokroić na porcję. Naczynie do zapiekania natłuszczamy, wykładamy porcje ryby. Dorsza pieczemy w temp. 220 st. C 20 minut. Ja przykryłam rybę folią aluminiową.

Przygotowanie sosu

Dorsz w sosie śmietanowo - serowym
Przygotowanie sosu z sera gorgonzola, sera mozzarella, śmietany

W czasie, gdy dorsz piecze się w piekarniku, przygotowujemy sos. Do rondelka przekładamy pokruszoną gorgonzolę, wlewamy śmietanę, podgrzewamy. Dodajemy ser mozzarella. Podgrzewamy. Sos doprawiamy ewentualnie do smaku.

Zapiekanie dorsza z sosem, wyłożenie na talerz

Na 5 minut przed końcem pieczenia na rybę wykładamy sos.
Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.