Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz w sosie zielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak podany dorsz zachwyci niejednego smakosza

Dorsz w sosie zielonym

Składniki:

Dorsz w sosie zielonym

 

  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 listek laurowy sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie zielonym
Filety umyć , osuszyć i ułożyć w rondlu. Marchew, seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w "zapałkę". Wymieszać. Powstałą mieszaniną obłożyć rybę. Dodać listek laurowy i łyżkę posiekanej pietruszki. Skropić dwoma łyżkami cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zalać wodą tak aby przykryła rybę. Dusić na małym ogniu ok. 5 min. Ostudzić. Resztę pietruszki połączyć z pozostałym sokiem z cytryny i ucierać dodając powoli oliwę. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane kapary. Rybę wyjąć z wywaru. Obłożyć osączonymi warzywami. Ostudzić. Polać sosem. Odstawić w chłodne miejsce na jedną godz. Udekorować półplasterkami cytryny. Podawać z białym pieczywem.

Tagi:

kapary dorsz