SUPERPRZEPIS

Dorsz w ziołach z pomidorami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Dorsz w ziołach z pomidorami Więcej zdjęć (4)

Ryba jest bardzo delikatna i ma mocno cytrynowy aromat...

Składniki:

Dorsz w ziołach z pomidorami

 

  • 60dag filetu z dorsza,
  • cebula,
  • 2 pomiory,
  • cytryna,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, bazylia, estragon.

Sposób przygotowania:

Dorsz w ziołach z pomidorami
Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziołami. Rybę podzielić na porcje doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na rybie ułożyć posiekane zioła. Pomidory pokroić w kosteczkę. Cytrynę wyszorować, skórkę bardzo cienko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z oliwą, skropić rybę. Ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Każdą rybę szczelnie owinąć folią. Piec ok. 15-20min w temp. 200st.
Dorsz w ziołach z pomidorami
Rybę dzielimy na porcje, układamy na folii
Dorsz w ziołach z pomidorami
Posypać ziołami, ułożyć pokrojone pomidory
Dorsz w ziołach z pomidorami
Każdą porcję ryby szczelnie owinąć folią