Sposób przygotowania:
Dorsz z patelni z ryżem i porem
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać ryż z woreczków, smażyć z cebulą 5 minut, a następnie zalać 2-3 szkl. wody i posolić.
Patelnię przykryć i dusić ryż z cebulą, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu przemieszać.
Filety z dorsza umyć, pokroić na kawałki, skropić obficie cytryną i oprószyć solą i pieprzem. Pora pokroić w półkrążki, przesmażyć na oleju, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z tartą bułką, obtoczyć w niej rybę i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Na ryż wyłożyć przesmażony ze śmietaną por, a na niego rybę.
Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem.
Patelnię przykryć i dusić ryż z cebulą, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu przemieszać.
Filety z dorsza umyć, pokroić na kawałki, skropić obficie cytryną i oprószyć solą i pieprzem. Pora pokroić w półkrążki, przesmażyć na oleju, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z tartą bułką, obtoczyć w niej rybę i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Na ryż wyłożyć przesmażony ze śmietaną por, a na niego rybę.
Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem.