sandra200

sandra200

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Ryba z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna rybka z ryżem (np. filet z dorsza)

Ryba z ryżem

Składniki:

Ryba z ryżem

 

  • 600 g filetów z ryby (np.dorsz)
  • 150 g ryżu
  • czerwona papryka (świeża lub z zalewy)
  • 8 łyżeksoku z cytryny
  • łyżka grubo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżka miodu
  • natka
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryba z ryżem
Rybę opłukać osączyć,połowę soku z cytryny wymieszać z pieprzem papryką i szczyptą soli,natrzeć rybę. Odstawić na godzinę do lodówki,usmażyć na oleju i ułożyć na papierowym ręczniku by odsączyła się z tłuszczu. Czosnek obrać,posiekać,paprykę pokroić w kostkę,paprykę i czosnek wymieszać z miodem,skórką z cytryny,oliwą i pozostałym sokiem z cytryny. Ryż ugotować na sypko,następnie zalać czosnkowo-paprykowym sosem,wymieszać,zostawić do wystudzenia. Rybę podzielić widelcem na niezbyt duże kawałki delikatnie połączyć z ryżem wymieszać z sosem,wstawić na 30 min do lodówki,posypać natką.

Tagi:

ryż ryba ryby