dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Dorsz z pomidorami i gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Błyskawiczne danie z ryby duszonej w soku jabłkowo-porzeczkowym z dodatkiem pomidorków i gruszki. Lekkie i bardzo smaczne danie.

Dorsz z pomidorami i gruszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz z pomidorami i gruszką

 

  • 50 dag filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • ½ szklanki soku jabłkowego (z dodatkiem czarnej porzeczki)
  • Szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 gruszka
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz
  • Po ½ łyżeczki suszonego tymianku i oregano
  • Koperek

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z pomidorami i gruszką
Gruszkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Następnie dodałam rybę i sok, dusiłam pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dołożyłam pomidorki, gruszkę i wszystkie przyprawy. Dusiłam kolejne 3 minuty. Podałam z kaszą jęczmienną, z wierzchu posypałam posiekanym koperkiem.
Dorsz z pomidorami i gruszką
Cebulę zeszkliłam na łyżce oleju rzepakowego
Dorsz z pomidorami i gruszką
Do podduszonej ryby dodałam pomidorki koktajlowe
Dorsz z pomidorami i gruszką
Dodanie gruszki wywindowało to danie na inny (wyższy) poziom

Tagi:

dorsz pomidory