mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Dorsz z ryżem w rumie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne,wykwintne danie. Smaczny dorsz, delikatny ryż, wszystko w oprawie rumu. Danie dla chętnych nowych smaków dorosłych :) polecam

Dorsz z ryżem w rumie

Składniki:

Dorsz z ryżem w rumie

 

  • 0,5 kg dorsza
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża cebula
  • 5 szklanek rosołu warzywnego
  • sól,pieprz
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 papryki kolorowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki ciemniego rumu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Dorsz z ryżem w rumie
PRZYGOTOWANIE DORSZA: Dorsza umyć, usunąć skórę i pokroić w kostkę o boku 2,5cm. Kawałki dorsza ułożyć w misce, posypać kminkiem i oregano, wlać sok z cytryny i rum, dodać cukier. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Przykryć nakrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY POTRAWĘ: W czasie gdy dorsz się marynuje w lodówce możemy zająć się resztą potrawy. Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w krążki. W dużym garnku umieścić cebulę, czosnek, paprykę. Wlać rosół warzywny i wsypać ryż. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu okołu 15 minut. Rybę razem z marynatą dodać delikatnie do ryżu. Zagotować, zmniejszyć ogień, nie przykrywać,gotować jeszcze około 10minut, od czasu do czasu ostrożnie mieszać żeby nie rozerwać ryby. Gotować, aż ryba będzie gotowa, a ryż miękki. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na prawdę smaczne danie :)

Tagi:

ryż dorsz