czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Dorsz z soczewicą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grillowana ryba podana z soczewicą i warzywami to bardzo zdrowa propozycja obiadowa i niemniej smaczna :)

Dorsz z soczewicą i warzywami

Składniki:

Dorsz z soczewicą i warzywami

 

  • 4 kawałki dorsza
  • pieprz cytrynowy, sól, olej

 

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsz z soczewicą i warzywami
Filety z dorsza osuszyć, obsypać przyprawami i skropić olejem. Odstawić na pół godziny.

W rondlu rozgrzać olej i wrzucić pokrojona drobno cebulę, zeszklić i dodać przeciśnięty czosnek i pastę z pomidorów, podsmażyć.

Marchewkę i selera zetrzeć na dużym oczku i wrzucić do cebuli razem z soczewicą. Całość wymieszać i podsmażyć 5 minut, a następnie podlać wodą, ok 1 szklanką.

Smażyć na małym ogniu często mieszając. Kiedy płyn odparuje sprawdzić czy soczewica jest miękka, jeśli nie dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i ponownie sprawdzić kiedy odparuje.

Całość odprawić do smaku. Rybę obsmażyć na patelni grillowej. Podawać z soczewicą.

Smacznego :)