Sposób przygotowania:
Dorsz z soczewicą i warzywami
Filety z dorsza osuszyć, obsypać przyprawami i skropić olejem. Odstawić na pół godziny.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić pokrojona drobno cebulę, zeszklić i dodać przeciśnięty czosnek i pastę z pomidorów, podsmażyć.
Marchewkę i selera zetrzeć na dużym oczku i wrzucić do cebuli razem z soczewicą. Całość wymieszać i podsmażyć 5 minut, a następnie podlać wodą, ok 1 szklanką.
Smażyć na małym ogniu często mieszając. Kiedy płyn odparuje sprawdzić czy soczewica jest miękka, jeśli nie dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i ponownie sprawdzić kiedy odparuje.
Całość odprawić do smaku. Rybę obsmażyć na patelni grillowej. Podawać z soczewicą.
Smacznego :)
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić pokrojona drobno cebulę, zeszklić i dodać przeciśnięty czosnek i pastę z pomidorów, podsmażyć.
Marchewkę i selera zetrzeć na dużym oczku i wrzucić do cebuli razem z soczewicą. Całość wymieszać i podsmażyć 5 minut, a następnie podlać wodą, ok 1 szklanką.
Smażyć na małym ogniu często mieszając. Kiedy płyn odparuje sprawdzić czy soczewica jest miękka, jeśli nie dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i ponownie sprawdzić kiedy odparuje.
Całość odprawić do smaku. Rybę obsmażyć na patelni grillowej. Podawać z soczewicą.
Smacznego :)