Sposób przygotowania:
Dorsz z sosem muślinowymETAP 1:
Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny .
ETAP 2:
Przyprawione mięso ryby panierujemy najpierw w mące pszennej następnie w rozbitym jaju, a na końcu w bułce tartej
ETAP 3:
Na parze ubijamy żółtka z stopniowo dodawanym podgrzanym winem oraz sokiem z cytryny oraz przyprawami solą i białym pieprzem. Ubijamy do momentu aż sos zgęstnieje wtedy dolewamy cienkim strumieniem ciepłe masło.
Zdejmujemy z garnka z wodą.
ETAP 4:
Smażymy panierowaną rybę z każdej strony na rumiany kolor na rozgrzanym oleju .
ETAP 5:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z sosem ubitym na parze, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.
ETAP 6:
Usmażoną rybę podajemy polaną sosem muślinowym i posypaną posiekanym koperkiem