madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Dorsz z sosem muślinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie które jadłam będąc na wakacjach , niestety nie było mi dane się nim delektować ponieważ dostałam je kiedy reszta towarzystwa już zjadła to co zamówiła i jadłam je w pośpiechu. Dlatego postanowiłam je odtworzyć.

Dorsz z sosem muślinowym

Składniki:

Dorsz z sosem muślinowym

Ryba

Sos muślinowy

Sposób przygotowania:

Dorsz z sosem muślinowym

ETAP 1:

Dorsz z sosem muślinowym
Rybę w kawałkach przyprawiamy do smaku solą

Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny .

ETAP 2:

Dorsz z sosem muślinowym
Mięso z ryby panierujemy według podanej kolejności

Przyprawione mięso ryby panierujemy najpierw w mące pszennej następnie w rozbitym jaju, a na końcu w bułce tartej

ETAP 3:

Dorsz z sosem muślinowym
Ubijamy żółtka na parze z winem i przyprawami

Na parze ubijamy żółtka z stopniowo dodawanym podgrzanym winem oraz sokiem z cytryny oraz przyprawami solą i białym pieprzem. Ubijamy do momentu aż sos zgęstnieje wtedy dolewamy cienkim strumieniem ciepłe masło.

Zdejmujemy z garnka z wodą.

ETAP 4:

Dorsz z sosem muślinowym
Rybę smażymy na rumiany kolor z każdej strony

Smażymy panierowaną rybę z każdej strony na rumiany kolor na rozgrzanym oleju .

ETAP 5:

Dorsz z sosem muślinowym
Ubitą kremówkę mieszamy z sosem

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z sosem ubitym na parze, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.

ETAP 6:

Dorsz z sosem muślinowym
Rybę polewamy sosem i posypujemy koperkiem

Usmażoną rybę podajemy polaną sosem muślinowym i posypaną posiekanym koperkiem


Tagi:

ryba danie