evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspaniała soczysta rybka z dodatkiem lubczyku w lekkim sosie - to nasza dzisiejsza propozycja obiadowa.

Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym

 

  • Dorsz jedna sztuka świeży (ja miałam ok.35dkg)
  • 1 łyzeczka oliwy z oregano
  • 5 listków bazylii
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 duzy plaster cytryny
  • sól,pieprz (wg.uznania)
  • 1 kawałek folii aluminiowej

 

  • Składniki na:
  • sos cytrynowo-ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym
Śmietanke wlewamy do miseczki,do niej dodajemy wyciśniety sok z cytryny i drobno posiekane zioła. Lekko solimy i pieprzymy.Mieszamy i mamy gotowy sosik. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rybę myjemy i czyscimy ją pod bierzącą wodą z łusek.Osuszamy recznikiem papierowym. Listki bazylii i lubczyk siekamy , mieszamy ją z łyzeczka oliwy.Rybę kropimy cytryną,nacieramy ją masą z ziół,solimy,pieprzymy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ją układamy na folii aluminiowej zawijamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 30 minutek.Po upływie tego czasu odkrywamy folie i zapiekamy jeszcze z 10 minut.Przekładamy na talerz polewamy sosem ziołowym i zajadamy ;) SMACZNEGO. . . . .Ja podałam z frytkami i surówką.
Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym
Etap 1
Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym
Etap 2
Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym
Etap 3

Tagi:

sosy dorsz