gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Wędzony dorsz z sosie dyniowo-marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczna wędzona ryba z sosie dyniowo-marchewkowo. Sposób na obiad, mozna podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Wędzony dorsz z sosie dyniowo-marchewkowym

Składniki:

Wędzony dorsz z sosie dyniowo-marchewkowym

 

  • 1 kg wędzonego dorsza,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 duże marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 szklanka dyni startej na małych oczkach,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka bazyli,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

 

 

Sposób przygotowania:

Wędzony dorsz z sosie dyniowo-marchewkowym
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy marchewkę potartą na małych oczkach, wlewamy wodę i dusimy, następnie dodajemy dynię i dusimy do miękkości ok 15 minut. Dodajemy koncentrat i przyprawy. chwilę dusimy. Dodajemy rybę pokrojoną w małe kawałki. chwilę dusimy. Możemy podawać z ziemniakami.Gotowe. Smacznego.