Dorsz zapiekany z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry lub słupki. Rybę pokroić na nieduże kawałki. Czosnek pokrojony w plasterki zrumienić na r

Dorsz zapiekany z jajkiem

Składniki:

Dorsz zapiekany z jajkiem

 

  • 40 dag dorsza
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 1 natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Oliwa lub olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z jajkiem
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry lub słupki. Rybę pokroić na nieduże kawałki. Czosnek pokrojony w plasterki zrumienić na rozgrzanej oliwie, następnie zdjąć go, a na oliwę wrzucić ziemniaki i poddusić je, od czasu do czasu podlewając bulionem, by nie przywarły. Po kwadransie dodać do nich pokrojoną w krążki cebulę oraz rybę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, dusić przez kolejne kilka minut. W tym czasie dokładnie rozbełtać jajka, dodać do nich drobno posiekaną natkę pietruszki. Zalać ziemniaki z rybą masą jajeczną i zapiekać, aż jajka się zetną. Podawać od razu, najlepiej w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw.

Tagi:

jajko jajka dorsz