Sposób przygotowania:
Dresden stollen
Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz suszone drożdże, mieszamy łyżką. Wlewamy mleko,`dodajemy jajko, krótko wyrabiamy ciasto. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy do ciasta, wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy na około pół godziny.
Suszone owoce polewamy rumem, mieszamy, odstawiamy na około pół godziny. Do podrośniętego ciasta dodajemy suszone owoce, jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto wykładamy na posypanej mąką desce, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 27 x 21 centymetrów. Marcepan formujemy w wałek o długości około 3 cm krótszej niż długość ciasta, układamy na środku, ciasto składamy na połowę, zlepiamy ze sobą brzegi. Zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, pieczemy okoo 20 minut. Pozostałe 20 g masła rozpuszczamy, smarujemy gorące ciasto i od razu grubo posypujemy cukrem pudrem.
Suszone owoce polewamy rumem, mieszamy, odstawiamy na około pół godziny. Do podrośniętego ciasta dodajemy suszone owoce, jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto wykładamy na posypanej mąką desce, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 27 x 21 centymetrów. Marcepan formujemy w wałek o długości około 3 cm krótszej niż długość ciasta, układamy na środku, ciasto składamy na połowę, zlepiamy ze sobą brzegi. Zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, pieczemy okoo 20 minut. Pozostałe 20 g masła rozpuszczamy, smarujemy gorące ciasto i od razu grubo posypujemy cukrem pudrem.