anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Saska strucla serowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W Niemczech jest to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe. Tak jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje zawinięte w chusty Dzieciątko.

Saska strucla serowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Saska strucla serowa

 

  • mąka pszenna - 500 g
  • ser tłusty* - 250 g
  • cukier kryształ** - 100 g
  • jajka - 2 szt.
  • chłodne masło - 200 g
  • rum – 2 łyżki
  • migdały posiekane - 100 g
  • rodzynki - 200 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • PONADTO:
  • masło - 100 g
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Saska strucla serowa
Zalewam rodzynki wrzątkiem, odsączam na sitku i dokładnie osuszam na ręczniku papierowym. Proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą przesiewam, dodaję cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie siekam nożem. Dodaję pokruszony ser, jajka, bakalie, rum i wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkowuję na owalny kształt o grubości 2-3 cm, a następnie składam struclę wzdłuż dłuższego boku, nie na pół, tylko 3-4 cm od przeciwległego boku. Przyciskając łączę obie warstwy. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 50 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie przekładam na kratkę kuchenną i jeszcze ciepłe ciasto smaruję roztopionym masłem. Czekam, aż masło wsiąknie i powtarzam czynność, aż do wyczerpania masła. Gdy ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posypuję je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość. Oddzielnie każdą struclę zawijam w folię spożywczą, wkładam do pojemnika na ciasto i odstawiam w chłodne miejsce. * ser mielony, taki na serniki z wiaderka do tego ciasta się nie nadaje. Najlepszy jest tłusty twaróg, raczej suchy, dobrze odciśnięty. **użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią.
Saska strucla serowa
Saska strucla serowa z bakaliami - sposób zawijania strucli.
Saska strucla serowa
Wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Saska strucla serowa
Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje zawinięte w chusty Dzieciątko.
Saska strucla serowa