Sposób przygotowania:
Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi
Mięso oczyścić, zalać zimną wodą, wsypać 2 łyżeczki soli i ugotować rosół. Gdy mięso będzie ugotowane, wyciągnąć je.
Rosół przecedzić i zagotować na nowo, dolewając zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać kostkę rosołową. Wsypać natkę pietruszki.
Pod koniec gotowania dodać mieszankę marchewki z groszkiem. Gdy rosół będzie gotowy, zestawić z ognia i wlać żelatynę rozrobioną w odrobinie wrzątku lub w odebranej chochelce rosołu. Wmieszać ją bardzo dokładnie.
W naczyniu (u mnie była to ceramiczna forma do tarty) ułożyć grzybki marynowane, mniej więcej w równych odstępach. Pomiędzy nimi ułożyć pokrojone w drobne kawałeczki mięso ( z udka i filetu), paprykę, pieczarki i kukurydzę.
Całość zalać wywarem z żelatyną, groszkiem i marchewką. Wystudzić, schłodzić w lodówce do stężenia.
Rosół przecedzić i zagotować na nowo, dolewając zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać kostkę rosołową. Wsypać natkę pietruszki.
Pod koniec gotowania dodać mieszankę marchewki z groszkiem. Gdy rosół będzie gotowy, zestawić z ognia i wlać żelatynę rozrobioną w odrobinie wrzątku lub w odebranej chochelce rosołu. Wmieszać ją bardzo dokładnie.
W naczyniu (u mnie była to ceramiczna forma do tarty) ułożyć grzybki marynowane, mniej więcej w równych odstępach. Pomiędzy nimi ułożyć pokrojone w drobne kawałeczki mięso ( z udka i filetu), paprykę, pieczarki i kukurydzę.
Całość zalać wywarem z żelatyną, groszkiem i marchewką. Wystudzić, schłodzić w lodówce do stężenia.