OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczna przystawka, idealna na imprezowy stół. Szybka i nieskomplikowana do przygotowania. Pięknie się prezentuje :)

Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi

 

  • pojedyńczy filet z kurczaka
  • udko z kurczaka
  • 2-3 łyżki usmażonych pieczarek przyprawionych tymiankiem
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • słoiczek grzybków marynowanych
  • kilka łyżek mrożonki - marchew z groszkiem
  • łyżka kukurydzy
  • sól
  • natka pietruszki
  • pół małej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi
Mięso oczyścić, zalać zimną wodą, wsypać 2 łyżeczki soli i ugotować rosół. Gdy mięso będzie ugotowane, wyciągnąć je.

Rosół przecedzić i zagotować na nowo, dolewając zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać kostkę rosołową. Wsypać natkę pietruszki.

Pod koniec gotowania dodać mieszankę marchewki z groszkiem. Gdy rosół będzie gotowy, zestawić z ognia i wlać żelatynę rozrobioną w odrobinie wrzątku lub w odebranej chochelce rosołu. Wmieszać ją bardzo dokładnie.

W naczyniu (u mnie była to ceramiczna forma do tarty) ułożyć grzybki marynowane, mniej więcej w równych odstępach. Pomiędzy nimi ułożyć pokrojone w drobne kawałeczki mięso ( z udka i filetu), paprykę, pieczarki i kukurydzę.

Całość zalać wywarem z żelatyną, groszkiem i marchewką. Wystudzić, schłodzić w lodówce do stężenia. 
Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi
przygotowujemy wywar, dolewamy żelatynę .
Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi
układamy składniki na formie wedle uznania
Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi
posypujemy jeszcze pieczarkami usmażonymi z tymiankiem
Drobiowa galaretka z grzybkami marynowanymi
zalewamy wywarem i chłodzimy, wkładamy do lodówki by stężała