paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie do wykonania danie z filetem z kurczaka sałatą lodową i papryką całość polana lekkim sosem jogurtowym

Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami

 

  • filet z kurczaka 1 szt
  • ryż 1 woreczek
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • olej ryżowy do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku
  • kapusta lodowa 1/3 sztuki
  • jogurt naturalny 150 ml
  • bazylia do smaku
  • czosnek 1 ząbek

 

Sposób przygotowania:

Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami
Filet opłukać i osuszyć pokroić w średnią kostkę. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z papryką. Do warzywa dodać mięso oraz ryż, wymieszać. Smażyć aż mięso będzie usmażone, doprawić do smaku. Sałatkę lodową pokroić w kostkę i dodać do dania wymieszać, przełożyć na talerze. Jogurt wymieszać z bazylią przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić sos do smaku przyprawami. Danie na koniec polać sosem.
Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z papryką.
Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami
Do warzywa dodać mięso oraz ryż, wymieszać.
Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami
Sałatkę lodową pokroić w kostkę i dodać do dania wymieszać, przełożyć na talerze.
Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami
Jogurt wymieszać z bazylią przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić sos do smaku przyprawami.