iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drobiowa szynkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cudowna wędlinka do chleba która wszystkim będzie smakować.

Drobiowa szynkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drobiowa szynkowa

 

  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 szczypta płatków chili
  • 1 łyżka świeżych listków majeranku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku

 

Sposób przygotowania:

Drobiowa szynkowa
Z kurczaka zdjąć skórę i zmiksować, następnie oddzielić około 1 kg mięsa i pokroić w drobną kostkę do mięsa dodać zmiksowane skórki oraz przyprawy, następnie wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po upływie czasu peklowania szynkowar wyłożyć długim woreczkiem i napełnić mięsem, ciasno zakręcić worek i zamknąć szynkowar. W wysokim garnku zagotować wodę i wstawić do niego szynkowar, następnie gotować na minimalnym ogniu 2 godziny, po czym wystudzić i zostawić do całkowitego zastygnięcia najlepiej do następnego dnia.
Drobiowa szynkowa
Z kurczaka odzielić mieso od skórki
Drobiowa szynkowa
Do mięsa dodać skórki i przyprawy oraz wymieszać