Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszna domowa wędlina wieprzowo-drobiowa. Doprawiona miodem i musztardą – rewelacyjnie smakuje na domowym chlebku.

Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą

 

  • 500 g łopatki
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli peklującej
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki musztardy

 

Sposób przygotowania:

Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą
Łopatkę umyć, osuszyć i zmielić na średnich oczkach. Wrzucić do miski. Następnie dodać przyprawy: sól peklującą pieprz, majeranek, czosnek. Dodać sól peklującą, miód i musztardę. Wyrobić dokładnie masę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do przyprawionej łopatki. Wlać 3 łyżki wody i wyrobić dokładnie masę aż będzie się mocno lepiła do rąk. Masę nałożyć do szynkowara wyłożonego woreczkiem, zamknąć. Wstawić na dobę do lodówki. Wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej, wstawić do garnka, wlać wodę. Doprowadzić do temperatury 80 stopni, parzyć równe 100 minut. wyjąć, wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień pokroić w plastry
Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą
Łopatkę umyć, osuszyć i zmielić na średnich oczkach. Wrzucić do miski.
Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą
Następnie dodać przyprawy: sól peklującą pieprz, majeranek, czosnek. Dodać sól peklującą, miód i musztardę. Wyrobić dokładnie masę.
Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do przyprawionej łopatki. Wlać 3 łyżki wody i wyrobić dokładnie masę aż będzie się mocno lepiła do rąk.
Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą
Masę nałożyć do szynkowara wyłożonego woreczkiem, zamknąć. Wstawić na dobę do lodówki. Wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej, wstawić do garnka, wlać wodę.