Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 290]

Drobiowa wędlina z serem z szynkowara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa, delikatna szynka z piersi kurczaka. Z dodatkiem aromatycznych dodatków - suszonego kopru, suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz świeżo mielonego, czarnego pieprzu.

Drobiowa wędlina z serem z szynkowara

Składniki:

Drobiowa wędlina z serem z szynkowara

 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 500 g sera żółtego w kawałku
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 4 łyżki suszonego kopru
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka żelatyny+ 100ml wody

Sposób przygotowania:

Drobiowa wędlina z serem z szynkowara
Mięso pokroić w małą kostkę,ser w większą. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pierś dokładnie wymieszać z serem, przyprawami oraz żelatyną. Odstawić do lodówki na 12h.

Po upływie czasu składni przełożyć do specjalnego woreczka, umieścić mięso w szynkowarze.

Wodę nagrzać do 80-90 st. Gotować szynkę utrzymując stałą temperaturę. Wystudzić, zimną schować na kolejne 12h. do lodówki.

Wyjmując szynkę, szynkowar można zanurzyć na chwilkę w ciepłej wodzie aby ułatwić wyjęcie mięsa.