SUPERPRZEPIS

Kotleciki z buraczkiem w sezamie i słoneczniku

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Kotleciki z buraczkiem w sezamie i słoneczniku Więcej zdjęć (2)

Wołowo - drobiowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki
ale w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:

Kotleciki z buraczkiem w sezamie i słoneczniku

 

 

  • Panierka
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 6 łyżek sezamu
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki majeranku
  • szczypta mieszanki chilli

Sposób przygotowania:

Kotleciki z buraczkiem w sezamie i słoneczniku

ETAP 1:

Kotleciki z buraczkiem w sezamie i słoneczniku
słonecznik, majeranek , sezam i bułkę wymieszać ze sobą

1. Panierka
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki.

ETAP 2:

Kotleciki z buraczkiem w sezamie i słoneczniku
mięso zmielić maszynką do mielenia mięsa

2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski.

ETAP 3:

Kotleciki z buraczkiem w sezamie i słoneczniku
do masy mięsnej dodać starte buraki i ser feta

Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony).

ETAP 4:

Kotleciki z buraczkiem w sezamie i słoneczniku
uformowane kotleciki buraczane obsmażyć

Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.