Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Żeberka po hawajsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię dania kojarzące się z wakacjami i egzotycznymi krajami - one zawsze poprawiają mi humor. Takie są np. żeberka po hawajsku.

Żeberka po hawajsku

Składniki:

Żeberka po hawajsku

 

  • 0,75 kg żeberek wieprzowych
  • 2,5 plastra świeżego ananasa
  • 1/4 szklanki soku ananasowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Żeberka po hawajsku

ETAP 1:

Żeberka po hawajsku
Przygotowujemy słodko - kwaśną marynatę do żeberek

Przygotowujemy marynatę, łącząc sok ananasowy, ketchup, sos sojowy i słodki sos chili.

Czosnek drobno siekamy.

Żeberka nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę mieloną. Mięso smarujemy ze wszystkich stron marynatą.

ETAP 2:

Żeberka po hawajsku
Żeberka nasmarowane marynatą układamy w blasze. Na żeberkach układamy plastry ananasa.

Żeberka układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 90 minut w 175 st. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia na żeberkach układamy półplasterki ananasa.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.