Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drobiowe kotleciki z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne kotleciki mielone z kurczaka z dodatkiem mozzarelli

Drobiowe kotleciki z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe kotleciki z mozzarellą

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka - duża
  • 200 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka wegety
  • bułka tarta
  • panierka pikantna
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Drobiowe kotleciki z mozzarellą
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i mielimy, przekładamy mięso do miseczki, dodajemy jajko, przyprawę do kurczaka, pieprz, Vegetę oraz około 3 - 4 łyżki bułki tartej - wyrabiamy całość na jednolitą masę, jeżeli będzie zbyt luźna dodajemy troszkę bułki tartej, Mozzarellę kroimy w kostkę takiej wielkości aby zawinąć ją w mięso. Na zwilżoną rękę nakładamy około łyżki farszu, rozklepujemy kotlecik, nakładamy mozzarellę i formujemy kotlecik, który obtaczamy w pikantnej panierce, Na patelni rozgrzewamy oliwę na której pieczemy kotleciki na złoty kolor pod przykryciem po około 5 minut z każdej strony - kotleciki mają być złociste. Można smażyć pod przykryciem.
Drobiowe kotleciki z mozzarellą
do miski wkłądamy mięso oraz przyprawy, jajko i bułkę tartą
Drobiowe kotleciki z mozzarellą
Na mięsny farsz nakładamy mozzarellę i sklejamy
Drobiowe kotleciki z mozzarellą
Uformowane kotleciki obtaczamy w panierce
Drobiowe kotleciki z mozzarellą
Kotleciki pieczemy na złoty kolor można pod przykryciem