margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Drobiowe pulpeciki z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój Synuś bardzo lubi "kurczakowe pulpeciki"

Drobiowe pulpeciki z warzywami

Składniki:

Drobiowe pulpeciki z warzywami

 

  • pierś z kurczaka cała
  • czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • natka pietruszki
  • jajko
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 kalarepy
  • por
  • ew.1/2 kostki rosołowej

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe pulpeciki z warzywami
Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę lub cienkie słupki. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Możemy dodać 1/2 kostki rosołowej. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, kiedy zmięknie odciskamy mleko. Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy. Mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Do mięsa dodajemy bułkę, wbijamy jajko, delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy trochę przyprawy do kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie łączymy. Formujemy pulpeciki i wrzucamy je do gotujących się warzyw. Gotujemy na małym ogniu ok 30-40 min. Podajemy z wywarem z warzyw lub osobno ugotowanymi ziemniaczkami. Smacznego.