Sposób przygotowania:
Drobiowe ragout w cieście francuskim
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. W tym czasie umyć i osuszyć węso, pokroić je w dużą kostkę. Pieczarki i prawdziwki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować 2-3 minuty, osączyć dokładnie na sitku. Olej rozgrzać mocno na patelni, porcjami smażyć na nim mięso na złoty kolor. Wyjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki i prawdziwki, zalać czerwonym winem. Ponownie wrzucić podsmażone mięso, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać brandy i śmietanę, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, wrzucić brokuły. Brzeg płaskiej, żaroodpornej formy (o średnicy 22 cm) posmarować tłuszczem. Ciasto francuskie rozwałkować pomiędzy dwiema warstwami folii kuchennej na kształt koła o średnicy 24 cm Do formy przełożyć ragout, przykryć krążkiem ciasta francuskiego. Wystający brzeg ciasta przyciąć nożem, dobrze docisnąć do formy. Pośrodku wyciąć dziurkę. Resztki ciasta ponownie rozwałkować, wyciąć z niego rozmaite figurki do dekoracji. Ułożyć je na warstwie ciasta francuskie- w go, całość posmarować 1 dobrze rozmąconym \ żółtkiem. Piec 25 minut w temperaturze 200°C.