Sposób przygotowania:
Drobiowe roladki otulone bakłażanemPrzygotowanie farszu
Warzywa myjemy. Papryki, cukinię i bakłażana przeznaczonego do farszu kroimy w niedużą kostkę. Warzywa smażymy do miękkości na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną oraz passatę pomidorową. Podgrzewamy, mieszając, celem zredukowania sosu - farsz ma być gęsty.
Przygotowanie bakłażanów
Cienkie plasterki bakłażana (najlepiej uzyskać takie za pomocą obieraczki do warzyw) solimy i odstawiamy, aż wytrąci się "rosa"
Bakłażany opłukujemy pod bieżącą wodą, smarujemy za pomocą pędzelka oliwą , posypujemy oregano. Grillujemy z obu stron np. na patelni grillowej.
Przygotowanie mięsa
Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy. Wycinamy ewentualne kostki i błonki. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą.
Nadziewanie mięsa
Na każdym rozbitym filecie układamy plaster wędliny, wykładamy farsz warzywny oraz porcję startego sera. Filety zwijamy w ciasne roladki.
Smażenie i otulanie roladek bakłażanem
Roladki drobiowe smażymy ze wszystkich stron na oleju i owijamy plasterkami bakłażana.
ETAP 6:
Roladki przekładamy do naczynia do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia. Posypujemy serem. Pieczemy pod przykryciem przez 35 - 40 minut w 200 st. C.