Sposób przygotowania:
Drobiowe roladki z cukiniąETAP 1
Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na dwie części. Każdą części rozbijamy na zgrabny prostokąt. Gotowe mięso oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Mięso odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy, by zmiękła i częściowo odparowała z niej woda. Gotową studzimy.
ETAP 2
Mozzarellę oraz oliwki kroimy w kostkę.
ETAP 3
Tak przygotowane składniki wraz z pietruszką dodajemy do cukinii. Nadzienie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
ETAP 4
Gotowe nadzienie wykładamy cienką warstwą na przygotowane filety.
ETAP 5
Zwijamy zgrabne roladki. Aby dobrze się trzymały możemy spiąć je wykałaczkami lub przewiązać sznurkiem.
Roladki obtaczamy w wymieszanym ze sobą tymianku i bazylii. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, spryskujemy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Roladki pieczemy około 30-40 minut w 180°C do miękkości.
Upieczone mięso dzielimy na plasterki. Podajemy je na rukoli w towarzystwie pomidorków.