SUPERPRZEPIS

Drobiowe roladki z zielonym pesto i mozzarellą

  • 2
  • Zgobisz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Drobiowe roladki z zielonym pesto i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Prosta propozycja na wiosenno - letni obiad, delikatne mięso z kurczaka, zielone pesto i ser mozzarella to ciekawe i smaczne połączenie.

Składniki:

Drobiowe roladki z zielonym pesto i mozzarellą

 

  • 4 duże (2 podwójne) filety z piersi kurczaka
  • tłuszcz do smażenia (olej z masłem)
  • tluszcz (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • Pesto Costco (1/2 szklanki / 8 łyżek)
  • 250 g. sera mozzarella (starty)
  • 2 średnie pomidory (pokroić / 8 cienkich pierścieni)
  • pomidory koktajlowe (2 szklanki)
  • przyprawy: sól czosnkowa / czarny pieprz
  • .
  • SOS
  • 1 kubek śmietany (250 g.)
  • 1 serek topiony (200 g.)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z zielonym pesto i mozzarellą
► SOS : serek ze śmietaną roztopić w podgrzanum tłuszczu po smażeniu roladek, dobrze roztrzepać trzepaczką lub miotełką i przyprawić solą i pieprzem. 

► Piersi z kurczaka umyć i okroić, po czym przekroić poprzek wzdłuż na pół i delikatnie rozklepać na płaty (tłuczkiem do mięsa, przez folię). Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Środek każdego fileta posmarować z pesto, na wierzch ułożyć dwa cienkie plasterki pomidora i posypać serem mozzarella, około 3 łyżki. Całość zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem, lub spiąć wykałaczkami. 

► Na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu, smażyć roladki przez około 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, wierzch posypać serem, wkoło obłożyć pomidorkami koktajlowymi (większe przekroić na pół). Naczynie żaroodporne umieścić centralnie w wcześniej nagrzanym piekarniku i piec 20 minut w 190C / Termoobieg /. Przed podaniem wyjąć wykałaczki i można podawać.
Drobiowe roladki z zielonym pesto i mozzarellą
Naczynie żaroodporne umieścić centralnie w wcześniej nagrzanym piekarniku - przed podaniem wyjąć wykałaczki i można podawać.
Drobiowe roladki z zielonym pesto i mozzarellą
Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego - polać sosem - wierzch posypać serem i wkoło obłożyć pomidorkami koktajlowymi.
Drobiowe roladki z zielonym pesto i mozzarellą
Płaty mięsa zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami - na patelni podsmażyć roladki z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Drobiowe roladki z zielonym pesto i mozzarellą
Piersi z kurczaka przekroić poprzek wzdłuż na pół - rozklepać - przyprawić i posmarować z pesto - na wierzch ułożyć plasterki pomidora i posypać serem mozzarella.

Tagi:

danie mięso