WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1924]

Knedle z białego sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Knedle z białego sera zwane węgierskimi czyli pyszne okrągłe kluski robione z dodatkiem twarogu. Idealne na słodki obiad lub ciepły deser.

Knedle z białego sera Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Knedle z białego sera

 

Sposób przygotowania:

Knedle z białego sera

ETAP 1:

Ser wrzucić do miski i rozgnieść widelcem. Dodać miękką margarynę i jajko i wymieszać wstępnie łyżką. Następnie wsypać mąkę, kaszę i cukier i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 15 równych plasterków. Każdy plasterek uformować w kulkę i odłożyć na oprószoną mąką stolnicę.

Zagotować wodę i na wrzątek wrzucić knedle. Gotować ok. 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.

Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą, wiórki, cukier i cynamon i zrobić zasmażkę. Polać nią knedle. Dodatkowo można podać knedle z konfiturą i jogurtem naturalnym/śmietaną.

Knedle z białego sera
Knedle z białego sera podane z jogurtem i konfiturą
Knedle z białego sera
Knedle z białego sera po ulepieniu przed ugotowaniem