jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 436]

Warkocze drobiowe na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie warkoczyki drobiowe przyciągną każdego niejadka. Są przygotowane na parze z ziołami więc dzieci też mogą spożywać, a może zwłaszcza dzieci jeżeli polubią.

Warkocze drobiowe na parze Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Warkocze drobiowe na parze

 

  • filet z kurczaka 400- 500 g
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka czerwona słodka 1 łyżeczka
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • kardamon mielony 1 /2 łyżeczki
  • ząbek czosnku 1=2 szt.
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Warkocze drobiowe na parze
Filet z kurczaka umyć dokładnie i osuszyć w ręczniku papierowym. Pociąć na małe paski, obrać z błon, natrzeć czosnkiem i posypać ziołami, polać oliwą i odłożyć do lodówki na 2 -3 godziny. Wyjąc mięso i zrobić warkocze, na końcach pospinać wykałaczkami.

U łożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować około 10 minut z obu stron. Podawać jako dodatek do drugiego dania z ziemniakami lub kaszą i sałatką.
Warkocze drobiowe  na parze
Fileta z kurczaka umyc dokłanie i osuszyć ręcznikiwm papierowym
Warkocze drobiowe  na parze
Pociać an małe paseczki i opsypać ziołami, natrzeć czosnkiem i polać oliwą z oliwek, włożyć do lodówki
Warkocze drobiowe  na parze
Zrobić warkocze i pospinać na końcach wykałaczkami
Warkocze drobiowe  na parze
Ułożyć w nazcyniu do gotowania na parze i parować do miękkości
Warkocze drobiowe  na parze
Ja podałam do drugiego dania z zimniakami i sałatką