Sposób przygotowania:
Drobiowe roladki z jarmużem i mozzarellą
Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić na grubość około 0,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki.
W między czasie przygotować jarmuż. Z jarmużu odciąć zgrubiałe łodygi, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 4-5 minut aż jarmuż zmięknie. Przelać na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Zimny jarmuż pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym dodać pokrojony czosnek, jarmuż i przesmażyć do odparowania wody. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Na rozbitych piersiach rozłożyć zimny jarmuż, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli i zwinąć roladki. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu roladki z wszystkich stron na złoto.Jeśli roladki są dosyć grube polecam usmażyć z wszystkich stron na złoto na patelni a następnie przełożyć razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około pół godziny.
Grube roladki na patelni mogę się nie przepiec w środku a z wierzchu będą się przypalać.
W między czasie przygotować jarmuż. Z jarmużu odciąć zgrubiałe łodygi, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 4-5 minut aż jarmuż zmięknie. Przelać na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Zimny jarmuż pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym dodać pokrojony czosnek, jarmuż i przesmażyć do odparowania wody. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Na rozbitych piersiach rozłożyć zimny jarmuż, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli i zwinąć roladki. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu roladki z wszystkich stron na złoto.Jeśli roladki są dosyć grube polecam usmażyć z wszystkich stron na złoto na patelni a następnie przełożyć razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około pół godziny.
Grube roladki na patelni mogę się nie przepiec w środku a z wierzchu będą się przypalać.