alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Drobiowe roladki z jarmużem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takie roladki polecam Wam zrobić na obiad, z pewnością zaskoczycie domowników smakiem. A i warto sięgać po zdrowy jarmuż.

Drobiowe roladki z jarmużem i mozzarellą

Składniki:

Drobiowe roladki z jarmużem i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z jarmużem i mozzarellą
Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić na grubość około 0,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki.

W między czasie przygotować jarmuż. Z jarmużu odciąć zgrubiałe łodygi, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 4-5 minut aż jarmuż zmięknie. Przelać na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Zimny jarmuż pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym dodać pokrojony czosnek, jarmuż i przesmażyć do odparowania wody. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Na rozbitych piersiach rozłożyć zimny jarmuż, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli i zwinąć roladki. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu roladki z wszystkich stron na złoto.Jeśli roladki są dosyć grube polecam usmażyć z wszystkich stron na złoto na patelni a następnie przełożyć razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około pół godziny.

Grube roladki na patelni mogę się nie przepiec w środku a z wierzchu będą się przypalać.