BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj przygotowałam rolady drobiowe z pysznym szpinakiem i do tego ser mozzarella. Roladki wyszły bardzo smaczne i szybko zostały zjedzone.

Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Szpinak oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę a następnie podsmażamy na maśle z odrobiną oleju.

Do podsmażonego czosnku dodajemy szpinak ,chwilę odsmażamy, a następnie dodajemy serek topiony mieszamy i podsmażamy do połączenia serka ze szpinakiem.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Piersi kurczaka oczyszczamy i osuszamy ,nacinamy wzdłuż kieszonkę.

Następnie nacieramy oliwą, solą i przyprawą do kurczaka.

Napełniamy porcją przygotowanego szpinaku oraz wkładamy plasterek mozzarelli.

Spinamy wykałaczkami.

Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy kilka minut z każdej strony.

Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego,nakładamy plasterki masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół ) i pieczemy około 30 minut.

Po upieczeniu podajemy na pozostałym szpinaku z dodatkiem ziemniaków. 
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Pierś z kurczaka oczyścić ,osuszyć a następnie naciąć wzdłuż kieszonkę
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Ząbki czosnku obrać a następnie przecisnąć przez praskę
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Liście sz[pinaku dokładnie oczyszczamy ,myjemy i osuszamy
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Przygotowane piersi kurczaka nacieramy solą oraz przyprawą do kurczaka
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju i podsmażamy przeciśnięty czosnek
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Do czosnku dodajemy szpinak chwilę podsmażamy ,dodajemy serek topiony
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Mozzarellę kroimy w plastry
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Do drobiowych kieszonek wkładamy porcje szpinaku oraz plaster mozzarelli
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Piersi spinamy wykałaczkami
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy piersi z obydwu stron po 3 -5 minut
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Podpieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego obkładamy plasterkami masła i smażymy w piekarniku nagrzanego do 180 stopni przez 30 minut(piekarnik góra - dół)
Drobiowe rolady ze szpinakiem i mozzarella
Gotowe podajemy na pozostałym szpinaku z ugotowanymi ziemniakami