kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące skrzydełka z marchewką i groszkiem konserwowym to smaczny dodatek do drugiego dania. Polecam z ziemniakami, makaronem, kaszą.

Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem

 

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju - do marynaty
  • 1 łyżeczka miodu - do marynaty
  • 1/4 łyżeczki soli - do marynaty
  • 1/4 łyżeczki pieprzu - do marynaty
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego - do marynaty
  • 5 łyżek wody - do marynaty
  • 25 dag marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 szkl wody
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem
Skrzydełka czyścimy i myjemy, osuszamy z wody. Wkładamy do przygotowanej marynaty i mieszamy, odstawiamy. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i myjemy, kroimy na półplasterki. Groszek przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy.

Na rozgrzanym oleju smażymy skrzydełka z obu stron na rumiano, dokładamy pokrojoną cebulę z marchewką. Wlewamy resztę marynaty i wodę, przykrywamy i gotujemy do miękkości.

Na samym końcu dodajemy odsączony groszek i śmietankę, doprawiamy do smaku i odparowujemy sos.
Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem
Do marynaty wkładamy skrzydełka i mieszamy.
Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem
Obraną i umytą marchew kroimy w półplasterki.
Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem
Na sitko przekładamy groszek i odsączamy.
Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem
Do smażonych skrzydełek wkładamy cebule i marchewkę.
Drobiowe skrzydełka z marchewką i groszkiem
Groszek dodajemy na samym końcu.