Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Drobiowe serca po prowansalsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Drobiowe serduszka duszone na maśle z białym winem i rozmarynem. Niezbyt wyszukana potrawa ale ciekawa w smaku.

Drobiowe serca po prowansalsku

Składniki:

Drobiowe serca po prowansalsku

 

  • 1kg drobiowych serc
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego fenkułu
  • 100ml białego wina
  • świeży rozmaryn
  • klarowane masło
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Drobiowe serca po prowansalsku
Serca opłukać, odciąć odstające żyły i za pomocą wykałaczki wyciągnąć ewentualne skrzepy z wnętrza serc. Do wina dodać jeden rozgnieciony ząbek czosnku sól i pieprz, w takiej marynacie serca powinny leżeć 12h. Na patelni roztop masło i dokładnie obsmaż każde serce, po wyjęciu ich z patelni zeszklij na niej szalotkę, czosnek, i fenkuł, podlej całość marynatą, dodaj serca. duś aż powstały sos się zredukuje, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem