Sposób przygotowania:
Drobiowo - pieczarkowe mumie
Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki - doprawiamy solą i pieprzem. Pierś kurczaka dzielimy w wąskie, dłuższe, niezbyt grube kąski, doprawiamy solą, pieprzem ibazylią.Smażymy z obu stron do miękkości na niewielkiej ilości oliwy. Ciasto francuskie kroimy w takiej wielkości prostokąty, abydopasować mięsa, czyli o długości kurczaka, a szerokości przynajmniej 3 razy większej jak kawałek mięsa. Na środku ciasta francuskiego układamy mięso, ciasto z boku kroimy na cienkie paseczki (jak na zdjęciu), układamy na mięsie pieczarki, a następnie na przemian przekładamy rozcięte ciasto. Mumie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut lub wedle zaleceń na opakowaniu ciasta francuskiego. Rumiane mumie podajemy na ciepło z sałatką
Nina W.
weronikaS