Sposób przygotowania:
Drobiowo-porowe kotlecikiETAP 1
Oczyszczony por kroimy w plasterki. marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa delikatnie przysmażamy na półmiękko na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 2
Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (nie za dużą, by w trakcie smażenia dobrze się dopiekł w środku). Pokrojone mięso oprószamy ziołami dalmatyńskimi.
ETAP 3
Do miski wsypujemy mąki, wybijamy jajka i dodajemy ser. Całość mieszamy.
ETAP 4
Do tak przygotowanej masy dodajemy filet oraz przestudzone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
ETAP 5
Za pomocą łyżki wykładamy kolejne porcje ciasta na rozgrzany olej. Kotleciki smaży do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło. Dekorujemy porem.