jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drobiowo-porowe kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Te jarzynowo- mięsne kotlety stanowią szybki i pyszny obiad! Podaje je w towarzystwie surówki. Jeśli chcemy urozmaicić placuszki możemy dodać do nich inne warzywa, np. seler, cukinię itp.!

Drobiowo-porowe kotleciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowo-porowe kotleciki

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Drobiowo-porowe kotleciki

ETAP 1

Drobiowo-porowe kotleciki
warzywa smażymy do miękkości

Oczyszczony por kroimy w plasterki. marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa delikatnie przysmażamy na półmiękko na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Drobiowo-porowe kotleciki
Filet oprószamy przyprawami

Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (nie za dużą, by w trakcie smażenia dobrze się dopiekł w środku). Pokrojone mięso oprószamy ziołami dalmatyńskimi.

ETAP 3

Drobiowo-porowe kotleciki
Składniki spoiwa umieszczamy w misce

Do miski wsypujemy mąki, wybijamy jajka i dodajemy ser. Całość mieszamy.

ETAP 4

Drobiowo-porowe kotleciki
Do spoiwa dodajemy pozostałe składniki

Do tak przygotowanej masy dodajemy filet oraz przestudzone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.

ETAP 5

Drobiowo-porowe kotleciki
Placuszki smażymy do zrumienienia z obu stron

Za pomocą łyżki wykładamy kolejne porcje ciasta na rozgrzany olej. Kotleciki smaży do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło. Dekorujemy porem.