monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drobiowy pasztet bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma jak domowy pasztet, wiesz co jesz, a ten dodatkowo jest nie zbyt czasochłonny i niezbyt drogi, zapraszam:)

Drobiowy pasztet bez pieczenia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowy pasztet bez pieczenia

 

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 540 g piersi z kurczaka
  • 500 g drobiowej wątróbki
  • 2 łyżki oleju
  • ¾ szklanki czerwonego wina
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyzeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

 

Sposób przygotowania:

Drobiowy pasztet bez pieczenia
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w średnią kostkę pierś. Podsmażać około 10 minut. W tym czasie wątróbkę oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka i smażyć razem przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem i wlać wino. Dusić aż płyn całkiem odparuje. Zdjąć z ognia i zblendować na gładko lub przełożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Dodać mało i ponownie zmiksować. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i przełożyć masę mięsną i wyrównać łyżką. Ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Drobiowy pasztet bez pieczenia
pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w kostkę
Drobiowy pasztet bez pieczenia
wątróbkę oczyścić dokładnie umyć i także pokroić
Drobiowy pasztet bez pieczenia
do blendera przełożyć uduszoną masę i dodać masło