monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drobiowy pasztet z cytrusowym posmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

I stało się:)odważyłam się i zrobiłam swój pierwszy pasztet:)i wiecie co? będzie ich więcej bo mnie to wciągnęło:)

Drobiowy pasztet z cytrusowym posmakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowy pasztet z cytrusowym posmakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Drobiowy pasztet z cytrusowym posmakiem
Dzień pierwszy: Mięso z udźca umyć, osuszyć i odkroić twarde chrząstki (jeśli są),tłuszcz tym razem zostawić. Do miski zetrzeć skórkę z mandarynki, dodać wyciśnięty sok, wycisnąć sok z cytryny.5 jagód jałowca zmiażdżyć nożem a następnie przekroić na pół i wrzucić do miski z sokami, dodać sól, olej i dokładnie wymieszać. Do przygotowanej marynaty przełożyć kurczaka i wmasować marynatę w mięso. Przełożyć do naczynia próżniowego, odessać powietrze i odstawić do lodówki na noc. Wątróbkę przepłukać ,przełożyć do pudełka zalać szklanką mleka, zamknąć i również pozostawić na całą noc w lodówce.Drugi dzień: W dużej patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej pokrojoną w cienkie pół plasterki cebulę. Dodać mięso i je obsmażyć. Wlać marynatę. Pietruszkę i marchewkę obrać i umyć. Do obsmażonego mięsa dodać marchewkę ,pietruszkę oraz pozostałe 2 jagody jałowca, ziele angielskie oraz goździki. Zalać to 500 ml wody, przykryć i dusić do momentu aż zostanie ¼ płynu w patelni. Zdjąć z ognia i ostudzić. W tym czasie wątróbkę odcedzić z mleka, usunąć błony i białe części. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 5-10 minut. Odcedzić, ostudzić. Z patelni zdjąć mięso i warzywa i dwukrotnie przepuścić je przez maszynkę do mięsa. Wątróbkę również 2 razy zmielić. Połączyć wszystko ze sobą, wymieszać. Wbić jajka dodać pieprz,sól, oraz imbir i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Formę (keksówkę) wysmarować masłem i ułożyć mięso. Kilak razy stuknąć foremką aby mięso dobrze się w nie ułożyło. Zapiekać około godziny w 180 st. Mniej więcej w połowie czasu nakryć formę folią aluminiową (matowym na wierzch). Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika, pozowolić mi troszkę ostygnąć i wyjąć delikatnie z foremki. Smacznego!
Drobiowy pasztet z cytrusowym posmakiem
mięso zamarynować i zostawić na cała noc
Drobiowy pasztet z cytrusowym posmakiem
do obsmażonego mięsa dodać warzywa wodę i dusić
Drobiowy pasztet z cytrusowym posmakiem
kurczaka warzywa i wątróbkę dwukrotnie przemielić
Drobiowy pasztet z cytrusowym posmakiem
przełożyć do keksówki i piec około godziny w 180 st