Sposób przygotowania:
Drobiowy pasztet Eli
Kurczka włożyć do garnka z wodą,dodać jarzyny,cebule,czosnek,ziele angielskie,liście laurowe,posolić i gotować na małym ogniu do miękkości.Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić i obrać z kości.Wątróbki umyć,obrać z błon i tłuszczu.Odlać litr rosołu,wrzucić wątróbki i chwilę pogotować.Do wywaru z wątróbek wrzucić kajzerki i namoczyć.Cebulę i czosnek obrać.Zmielić dwa razy,mięso,wątróbki,namoczone bułki,cebulę i czosnek w maszynce z drobnym sitkiem.Pieprz przepłukać pod bieżącą wodą i odsaczyć.Pomidory obrać ze skórki i pokroić.Do zmielonej masy dodać żółtka,sól,pieprz mielony,ziele angielskie zmielone,utartą gałkę muszkatołową,pieprz zielony,pomidory suszone i dokładnie wymieszać.Jeśli masa jest za gęsta dodać wywaru z kurczaka.Z białek ubić sztywna pianę,dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać.Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej pergaminem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut.Smacznego!
misia14