Sposób przygotowania:
Drożdżowa babka śniadaniowa
W ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru rozcieramy łyżką pokruszone drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby urosły. Masło trzymamy w cieple aby było miękkie.
Wyrośnięte drożdże miksujemy z tłuszczem, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez około 5-7 minut.
Ciasto powinno być lśniącej i lekko odstawać od boków naczynia.Następnie dodajemy rodzynki.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej podłużnej formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Wyrośnięte drożdże miksujemy z tłuszczem, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez około 5-7 minut.
Ciasto powinno być lśniącej i lekko odstawać od boków naczynia.Następnie dodajemy rodzynki.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej podłużnej formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.