agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Drożdżowa babka śniadaniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna drożdżowa babka idealna na śniadanie z masełkiem i dżemem lub mlekiem. Taką babka rodzinka się zawsze zajada.

Drożdżowa babka śniadaniowa

Składniki:

Drożdżowa babka śniadaniowa

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka śniadaniowa
W ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru rozcieramy łyżką pokruszone drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby urosły. Masło trzymamy w cieple aby było miękkie.

Wyrośnięte drożdże miksujemy z tłuszczem, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez około 5-7 minut.  

Ciasto powinno być lśniącej i lekko odstawać od boków naczynia.Następnie dodajemy rodzynki.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej podłużnej formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.  

Tagi:

ciasta