Sposób przygotowania:
Migdałowo-drożdżowa babka wielkanocna.
Margarynę stopić i odstawić, aby wystygła.Mąkę przesiać.Mleko mocno podgrzać.Drożdże rozprowadzić z 3 łyżkami cukru do konsystencji gęstej śmietany, wlać mleko, oprószyć mąką.Wymieszać, aby nie było grudek, przykryć i poczekać, aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do mąki wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko i dodać żółtka,wlać wyrośnięty rozczyn i tłuszcz.Bardzo dokładnie i długo wyrabiać ręką.Dodać zmielone migdały i bakalie i dokładnie połączyć.Formę do wieńca z tuleją (dużą) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Napełnić formę ciastem do ok.1/2 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce aż podrośnie. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec ok.45-50 minut.Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy dopiekł się środek.Jeśli patyczek jest suchy, nasza babka jest gotowa.Gdy ostygnie można ją polukrować lub polać dowolną polewa i udekorować.
Jojo
luna
Natala1210
msewka
Chętnie po kawałku rozdam, przyjeżdajcie.Zapraszam!
msewka