blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Drożdżowa babka z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na prawde warto spróbować!!! Polecam!!!

Drożdżowa babka z bakaliami

Składniki:

Drożdżowa babka z bakaliami

 

  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 500 g mąki
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 200 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka mąki do posypania
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka z bakaliami
Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, zalać 1/4 szklanki mleka. Dodać 10 łyżek mąki, wymieszać, przykryć, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki opłukać, osączyć, zalać rumem, odstawić na 10 min. Odcedzić, rum zachować, Jajka umyć. Masło utrzeć z cukrem pudremnagładkąmasę, dodać jajka, sól, rum, pozostałej mleko i mąkę. Wyrobić, następnie dodać drożdże. Wyrabiać, aż będzie odchodziło od ścianek miski. Rodzynki posypać mąką, dodać do ciasta, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości formy), przykryć, odstawić w ciepłe" miejsce do wyrośnięcia. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piec przez 30-40 min. Babkę lekko przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
.