Sposób przygotowania:
Drożdżowa babka z bakaliami
Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, zalać 1/4 szklanki mleka. Dodać 10 łyżek mąki, wymieszać, przykryć, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki opłukać, osączyć, zalać rumem, odstawić na 10 min. Odcedzić, rum zachować, Jajka umyć. Masło utrzeć z cukrem pudremnagładkąmasę, dodać jajka, sól, rum, pozostałej mleko i mąkę. Wyrobić, następnie dodać drożdże. Wyrabiać, aż będzie odchodziło od ścianek miski. Rodzynki posypać mąką, dodać do ciasta, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości formy), przykryć, odstawić w ciepłe" miejsce do wyrośnięcia. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piec przez 30-40 min. Babkę lekko przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
.
.