usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Drożdżowa gwiazda z aromatycznymi nadzieniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe i szybkie drożdżowe ciasto, które w zależności od nastroju może pachnieć świętami, egzotyką lub babciną szarlotką...

Drożdżowa gwiazda z aromatycznymi nadzieniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowa gwiazda z aromatycznymi nadzieniami

 

 

  • nadzienie:
  • 6 łyżek kremu czekoladowego, np. Nutella + chili
  • lub:
  • 6 łyżek kremu czekoladowego, np. Nutella + kardamon
  • lub
  • 6 łyżek kremu czekoladowego, np. Nutella + przyprawa do piernika (gotowa mieszanka)
  • lub
  • dżem jabłkowy + cynamon
  • lub
  • dżem jabłkowy + przyprawa do piernika (gotowa mieszanka)
  • lub
  • dżem truskawkowy z ziarenkami wanilii

 

  • do wykończenia:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

 

  • cukier puder do posypania (można do smaku dodać troszkę przyprawy użytej do nadzienia

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa gwiazda z aromatycznymi nadzieniami
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól oraz drożdże instant (jeśli mamy świeże, to należy przygotować zaczyn). Mieszamy, dodajemy żółtka. Rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i sprawdzamy czy płyn jest letni. Wszystko mieszamy, zagniatamy ciasto przez około 5 minut, aż stanie się jednolite. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W tym czasie ciasto chwilę odpoczywa, a my przyrządzamy nadzienie. Do kremu czekoladowego / dżemu dodajemy po maleńkiej szczypcie przypraw, mieszamy i sprawdzamy czy takie proporcje nam odpowiadają. Jeśli nie czuć wyraźnych aromatów, dosypujemy przyprawy. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Rozwałkowujemy pierwszą część, wycinamy koło (zgodne ze średnicą tortownicy) i kładziemy na spodzie tortownicy przykrytej papierem do pieczenia i dajemy ciastu na chwilę odpocząć. W tym czasie nieśpiesznie przygotowujemy drugie koło i gdy już jest gotowe, to pierwsze smarujemy połową kremu czekoladowego i przykrywamy drugim plackiem. Przygotowujemy trzecie koło, drugie smarujemy kremem i przykrywamy trzecim. Brzegi ciasta sklejamy widelcem. Nacinamy na 16 równych części (dzielimy na 4 – pierwsze cięcia mogą być bliżej środka, kolejno na 8 i na 16). Łapiemy po dwie części i dwukrotnie wywijamy na zewnątrz. Po powtórzeniu tej czynności ze wszystkimi parami, sklejamy końce ośmioramiennej gwiazdy. Nakładamy obręcz tortownicy, smarujemy ciasto żółtkiem z mlekiem i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto delikatnie dekorujemy cukrem pudrem.
Drożdżowa gwiazda z aromatycznymi nadzieniami
Ciasto pieczemy na złociutki kolor, dzięki jajku i mleku uzyskamy błyszczącą skorupkę