Sposób przygotowania:
Drożdżowa gwiazda z aromatycznymi nadzieniami
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól oraz drożdże instant (jeśli mamy świeże, to należy przygotować zaczyn). Mieszamy, dodajemy żółtka. Rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i sprawdzamy czy płyn jest letni. Wszystko mieszamy, zagniatamy ciasto przez około 5 minut, aż stanie się jednolite. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W tym czasie ciasto chwilę odpoczywa, a my przyrządzamy nadzienie. Do kremu czekoladowego / dżemu dodajemy po maleńkiej szczypcie przypraw, mieszamy i sprawdzamy czy takie proporcje nam odpowiadają. Jeśli nie czuć wyraźnych aromatów, dosypujemy przyprawy. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Rozwałkowujemy pierwszą część, wycinamy koło (zgodne ze średnicą tortownicy) i kładziemy na spodzie tortownicy przykrytej papierem do pieczenia i dajemy ciastu na chwilę odpocząć. W tym czasie nieśpiesznie przygotowujemy drugie koło i gdy już jest gotowe, to pierwsze smarujemy połową kremu czekoladowego i przykrywamy drugim plackiem. Przygotowujemy trzecie koło, drugie smarujemy kremem i przykrywamy trzecim. Brzegi ciasta sklejamy widelcem. Nacinamy na 16 równych części (dzielimy na 4 – pierwsze cięcia mogą być bliżej środka, kolejno na 8 i na 16). Łapiemy po dwie części i dwukrotnie wywijamy na zewnątrz. Po powtórzeniu tej czynności ze wszystkimi parami, sklejamy końce ośmioramiennej gwiazdy. Nakładamy obręcz tortownicy, smarujemy ciasto żółtkiem z mlekiem i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto delikatnie dekorujemy cukrem pudrem.