Sposób przygotowania:
Drożdżowa plecionka trioladeWyrabianie ciasta
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka z cukrem oraz szczyptą mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, dodając pod masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Pieczenie
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Na środku umieścić czekoladę. Boki ciasta naciąć i nakładać na przemian do góry tworząc ładną plecionkę. Plecionkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na około 40 minut. Następnie wysmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 180 st.C około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!