akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Drożdżowa plecionka triolade

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowa, maślana plecionka nadziana dużą tabliczką czekolady Triolade. Obłędnie smaczna! Polecam :)

Drożdżowa plecionka triolade Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowa plecionka triolade

Ciasto

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane
  • 2 łyżki mleka
  • 1 duża czekolada Triolade Milka (300 g)

Sposób przygotowania:

Drożdżowa plecionka triolade

Wyrabianie ciasta

Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka z cukrem oraz szczyptą mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, dodając pod masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Pieczenie

Drożdżowa plecionka TRIOLADE
Formowanie plecionki z ciasta drożdżowego.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Na środku umieścić czekoladę. Boki ciasta naciąć i nakładać na przemian do góry tworząc ładną plecionkę. Plecionkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na około 40 minut. Następnie wysmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 180 st.C około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!